Pesten is onacceptabel gedrag. Wanneer we merken dat een leerling zich aan dergelijk of ander agressief gedrag schuldig maakt, zullen we dit aan de ouders/verzorgers melden. Na herhaaldelijk gedrag volgt een gesprek met de ouders/verzorgers om te zoeken naar een oplossing. Met nadruk vragen wij u aan de school te melden, wanneer uw kind slachtoffer is van agressie of pestgedrag. Alleen door samenwerking met u als ouder is aan dit probleem iets te doen.
Aanspreekpunt pesten
Elke leerkracht is in principe het aanspreekpunt als u vermoed dat er sprake is van pesten. Komt u er met de leerkracht niet uit dan kunt u de directie (Karin Simonetti of Jan Jaarsma) hierover aanspreken.
Wanneer aan pestgedrag ook met behulp van ouders/verzorgers geen einde kan worden gemaakt of wanneer ouders/verzorgers van kinderen met pest- of ander agressief gedrag niet willen meewerken aan een oplossing voor deze problematiek, kan dit een reden zijn tot verwijdering van school.
Om in alle groepen op een eenduidige manier met deze problematiek om te gaan, hanteren we een pestprotocol dat op school ter inzage is.
Op school besteden we veel aandacht aan de sociaal emotionele ontwikkeling en omgang met elkaar via onze Leyenburgaanpak. Wij willen juist preventief te werk gaan en pesten voor zijn. Onze Leyenburgaanpak is volop in ontwikkeling en wij houden u via nieuwsberichten op de hoogte.
Kindermishandeling
Op de Leyenburgschool wordt gewerkt met een meldcode voor kindermishandeling. Dit betekent dat we bij een vermoeden van kindermishandeling de volgende stappen nemen:
Stap 1: signaleren. We brengen eerst signalen die wijzen op kindermishandeling in kaart;
Stap 2: we overleggen met onze collega's en raadplegen eventueel het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK);
Stap 3: we gaan in gesprek met het kind, de ouders en/of verzorgers;
Stap 4: we wegen de kindermishandeling;
Stap 5: we beslissen of we hulp aanvragen of het AMK inschakelen (melding doen).
Aandachtsfunctionaris kindermishandeling
Voor onze school is Karin Simonetti (lid van de directie) aandachtsfunctionaris. De aandachtsfunctionaris ontvangt eventuele meldingen en overlegt met u aan wie zij de meldingen zal doorsturen.